Acum un an si jumatate scriam pe blog despre intalnirile mele cu Bunicul, intalniri care au un ritual fix: ma asteapta cu o racoritoare (Silva neagra – vara) sau o incalzitoare (palinca fiarta – iarna) si ne apucam sa batem cartile, intotdeauna, indiferent de situatie.
De cand am scris acel articol, am tot primit mailuri sau au fost lasate comentarii, in toate eram rugata sa explic regulile jocului 66.
In primul rand trebuie sa va spun ceva foarte important, pentru mine tot farmecul acestui joc tine de cartile cu care il jucam, cartile unguresti, vechi, tocite, pe care abia se mai vad imaginile.
Adica ar trebui sa arate cam asa:


carti-unguresti05carti-unguresti04carti-unguresti03carti-unguresti02carti-unguresti01

Si le-am aranjat in mod artistic, dupa cum puteti vedea, perfect aliniate! (Va cer scuze nu sunt prea buna la detalii si nici la pozat nu-s prea meseriasa!)
Cartile sunt in urmatoarea ordine a culorii (de la stanga la dreapta): ROSU (inima rosie pe care o vedeti), DUBA, VERDE si GHINDA (vezi ghinda, da?)
Asadar, avem 4 jocuri asemanatoare, toate pornite din zona imperiului habsburgic. Eu voi prezenta doar 66 AUSTRIAC si 66 NEMTESC. Cei care doresc si regulile pentru 66 CU LICITATIE si LICITATIE ma pot contacta sau imi pot trimite un mail pe adresa contact[at]idaho[punct]ro.

66 AUSTRIAC

– se joaca in 2 jucatori, cu 24 de carti (9 = 0 puncte, J = 2 puncte, Q = 3 puncte, K = 4 puncte, 10 = 10 puncte si A = 11 puncte) puterea fiecarei carti fiind data de punctele sale, asul e cel mai mare, 9 este cel mai mic.
– se impart cate 6 carti si apoi se intoarce o carte cu fata, fiind declarata atu. Aceasta se va pune perpendicular sub pachetul de carti ramase jos, astfel incat sa poata fi vazuta pe tot parcursul jocului.
– adversarul celui care a impartit cartile va fi cel care va incepe mana, iar dealurul, va trebui sa ia ori cu o carte mai mare de culoare, ori cu atu, daca nu are nicio asemenea carte va da cu alta culoare si va pierde acea mana. Cel care a capturat urmeaza la atac.
– niciun jucator nu are voie sa revada, pe parcursul jocului, cartile capturate, deci trebuie sa calculeze in memorie tot ce a capturat.
– „Strigarea” suitei dama – popa de aceeasi culoare se considera 20 de puncte daca e de alta culoare decat atuul sau 40 de puncte in cazul culorii atuului.
– 9 de atu poate inlocui atu-ul care este afisat doar in conditia in care unul dintre jucatori este la atac.
– daca un jucator aflat la atac considera ca punctele deja luate plus ce mai poate captura cu cartile pe care le are in mana, poate inchide jocul, scotand atuul de sub pachetul de carti si plasandu-l deasupra pachetului, impiedicand tragerea unor noi carti. Apoi va juca pana cand va face 66 sau isi va termina cartile din mana. Dupa ce a fost inchis jocul, nu se mai pot striga suite. Jocul nu se poate inchide daca mai este o singura carte in pachet si atul afisat. Daca inchide jocul si nu captureaza 66 puncte se aplica situatia de mai jos in care nu au fost capturate 66 puncte.
– atunci cand un jucator striga 66 sunt 2 posibilitati: are 66 de puncte si atunci castiga (1 punct – scor daca oponentul are capturate mai mult de 33 de puncte; 2 puncte – scor daca oponentul are capturate mai putin de 33 de puncte si 3 puncte – scor daca oponentul nu a capturat niciun punct pe parcursul jocului) nu are 66 de puncte si atunci oponentul castiga (2 puncte – scor daca nu a capturat niciun punct; 3 puncte – scor daca a capturat cel putin 1 mana.)
– in cazul in care niciun jucator nu captureaza 66 puncte si se incheie jocul in mod natural, castiga 1 punct cel care are cele mai multe puncte capturate si ultima mana luata de asemenea.
– o partida este castigata de jucatorul care aduna primul 7 puncte – scor.

SCHNAPSEN SAU 66 NEMTESC

– se joaca la fel cu 66 AUSTRIAC, dar numai cu 20 de carti adica: valet, dama, popa, 10 si as. Se impart doar 5 carti.

Eu cu bunicul meu jucam schnapsen, insa un pic diferit, ne-am facut deja regulile noastre.
Sper ca am putut fi de folos!

Play Music - Asculta muzica online

Ati auzit de 66? (Part II)
Etichetat pe:            

20 de comentarii la „Ati auzit de 66? (Part II)

 • 2 aprilie 2009 la 12:57
  Legătură permanentă

  prin 2000, în Sighişoara, stând în gazdă la un secui, am jucat şi eu 66 (în 4) cu cărţi ungureşti.
  după ce le-am învăţat le-am scos 66-le din cap minoritarilor :)
  partea naşpa e că n-am mai jucat de vreo 5 ani, de când n-am mai avut cu cine :(

  Răspunde
 • 3 iulie 2009 la 00:48
  Legătură permanentă

  gagiko esti tare … sa ai cu cine sa joci 66 e ceva divin pt mine. 4 ani in liceu si inca vreo 2 ani in facultate nu visam altceva decat 66. numai k mai toti stiam de la altii. si stii k atunci cand sunt mai multi sunt si mai multe pareri. si eu stiam la aceleasi reguli k si u, numai k mi-a scapat ceva. ceva ce stiu acum si iti ms: strigarea dupa ce in chizi nu se mai pune. mi se parea ceva banal, mult prea usor de castigat. acum am inceput iar febra jocului, a jocului de licitatie. si am si anumite dubii la reguli. o sa te contactez cat de curand. ms inca o data. ciao

  Răspunde
  • 29 martie 2020 la 15:39
   Legătură permanentă

   Stie cineva cum se inchide la mic la 66? Cand eram mica jucam foarte mult cu mama, dar acum ambele am uitat… Stim doar regulile normale, nu ne mai amintim inchisul la mic

   Răspunde
 • 22 iulie 2009 la 16:06
  Legătură permanentă

  Ms mult de explicatii!Totusi am o nedumerire in legatura cu regele si cu asul.Regele este cel cu coroana si asul este cel cu palarie cu pana sau invers?

  Răspunde
  • 29 martie 2020 la 15:39
   Legătură permanentă

   Stie cineva cum se inchide la mic la 66? Cand eram mica jucam foarte mult cu mama, dar acum ambele am uitat… Stim doar regulile normale, nu ne mai amintim inchisul la mic

   Răspunde
 • 28 iulie 2009 la 02:41
  Legătură permanentă

  asul (11) este cel cu cele 4 forme in margini sus si jos iar popa este 4 adik cei cu cai………..(eu am invata de la bunicic crescand cu ei….dar cum anii trec sa uitat si jocu revenind la vechiul obicei aku vreo 3-4 anii bine aku am ap 21…..si sincer va spun k majoritatea prieteniilor mei stiu si zii de zi jukm 66 ori pe bani dar mai des echipa care pierde bea…(juknd in 4)…mai am ceva de comentat aici jocul se poate juk si in 3 dak scoti 2 „doiari” nu conteaza ce culoare si se va imparti si juk k in 2 bine dak sunteti de accord puteti face si mare si mica!!!good luck….bebe

  Răspunde
 • 20 ianuarie 2010 la 00:40
  Legătură permanentă

  Foarte tare jocul! Mersi pentru reguli! Noi suntem la schi in Austria si aici se pare ca Schnaps karten este f popular…noroc ca ne-am prins noi ca este vorba despre 66 si ne-am cumparat un pachet….fuuun

  Răspunde
 • 22 septembrie 2010 la 00:15
  Legătură permanentă

  Jocul se joaca in 2, 3 sau 4. Regulile sunt un pic diferite, dar nu se scoate nicio carte, indiferent de numarul jucatorilor. Plus, eu stiam ca poti sa strigi 20 sau 40 chiar daca inchizi jocul ( in 2 ). Jocul e foarte popular pe la mine. Licitatie se joaca pe bani foarte des sau pana la urma si de placere. Vara asta am jucat cel putin de 4 ori pe saptamana.

  Răspunde
 • 24 aprilie 2011 la 12:32
  Legătură permanentă

  Buna, te rog trimite-mi si mie regulile pt licitaţie. De ani de zile părinţii mei îmi spun de jocul asta dar nici ei nu-si mai amintesc regulile. Multumesc anticipat!

  Răspunde
 • 21 ianuarie 2012 la 07:24
  Legătură permanentă

  Multumesc mult de tot pentru explicarea jocului 66.
  Cand eram copil, jucam cu bunicul meu de fiecare data cand mergeam pe la el… si statea la 10 minute de mers pe jos de noi! :)
  Insa de-atunci n-am mai jucat, bunicul a murit, si am uitat regulile. Aveam si noi acelasi set de carti unguresti, pe care le puneam frumos inapoi in tocul lor de piele visinie, ca sa stea drepte. Din pacate sunt inca acasa, in Ro. Stii cumva de unde pot cumpara astfel de set de carti? Sau care ar fi un set asemanator, potrivit pentru 66?
  Multumesc anticipat!

  Răspunde
 • 21 ianuarie 2012 la 08:35
  Legătură permanentă

  Si ca sa imi raspund singura la intrebare, si celor care au intrebat de unde se pot cumpara aceste carti unguresti pentru 66, dupa cautari intensive in germana si ungureste (multumesc Google translate!), and gasit intr-un final pe un forum in engleza linkul cautat:
  http://shop.folkology.com/products/magyar-kartya-hungarian-playing-cards
  Am cumparat doua seturi. Sa am de dat si la copii, cand oi avea :)

  Abia astept sa-mi invat sotul 66! :)

  Răspunde
 • 26 ianuarie 2012 la 22:51
  Legătură permanentă

  eu jucam o varianta de 66 in 4, cu 20 de carti, fara IX. Se imparteau cartile, ultima carte era tromf, daca o echipa nu avea tromf deloc se refacea jocul. Se dadea la culoare, daca nu aveai culoare si aveai tromf, obligatoriu dadeai tromf, daca nu aveai nici tromf dadeai altceva. La strigare, se zicea pas sau se putea juca la mica sau mare. Cand se anunta mica sau mare, coechipierul nu participa la joc, doar cel care a anuntat si ceilalti doi adversari. La mica sau mare, se juca numai la culoare fara sa se tina cont de tromf, iar daca nu aveai culoare dadeai altceva. In cazul in care striga cineva mica, ca sa castigi era necesar ca adversarii sa nu dea carte de aceeasi culoare mai mica decat ai dat tu. Daca castigai, luai 4 puncte, daca adversarii dadeau carte mai mica se pierdea jocul si primeau ei 4 puncte. In cazul in care se striga mare, ca sa castigi trebuia ca adeversarii sa nu dea carte mai mare ca cele pe care le-ai dat tu. La fel, se juca la culoare, fara sa se tina cont de tromf. Daca castigai, primeai 6 puncte, daca pierdeai primeau adversarii 6 puncte. In rest, regulile sunt la fel, cu strigarile normale, daca cosiderai ca ai facut 66 de puncte te opreai. Sper ca am explicat destul de bine. Bafta la joc.

  Răspunde
  • 12 ianuarie 2018 la 21:36
   Legătură permanentă

   parerea mea este ca cea mai corecta varianta este cea nemteasca doar cu 20 de carti …nu vad rostul celorlalte 4 care valoreaza 0 ….

   Răspunde
   • 12 iulie 2019 la 10:08
    Legătură permanentă

    Cu ajutorul 9(nouarului) puteai sa schimbi atuul care era pe fatza… asta in caz ca nu era deja 9(nouarul). Cand erai tu la atac si nu era ultima carte (doar cu una intoarsa deasupra).

    Răspunde
  • 26 august 2019 la 00:31
   Legătură permanentă

   Nu e obligatoriu să se joace cu cărţi ungureşti, se poate juca şi cu cărţi „normale”. Denumirea culorilor (o dau pentru că este standardizată şi nu se folosesc cele de maidan cu tot soiul de inimi şi cruci) în acest caz este: pică, cupă, caro, treflă.
   Denumirea figurilor este: AS-11 puncte, RIGĂ (popă)-4 puncte, DAMĂ-3 puncte, VALET-2puncte. Zecele (eventual „decarul”, niciodată „zeciarul”) valorează 10 puncte iar 9 valorează 0 puncte. „Tromf” este denumirea ardelenească (derivată din germanul „Trumpf”) pentru denumirea oficială de „atu”. Maximul de puncte care se acordă la câştig este de 3, dacă adversarul nu ia nicio carte. Dacă adversarul ia cărţi dar mai puţin de 33 de puncte, câştigătorul primeşte 2 puncte. Dacă opozantul are mai mult de 33 de puncte, câştigătorul primeşte 1 punct. Primul care ajunge la 11 puncte câştigă. Cine are rândul la joc, poate „închide cartea” caz în care se acoperă pachetul cu cartea de atu şi se joacă numai cu cărţile din mână fiind obligatoriu să se dea la culoare sau să se taie cu atu dacă nu se posedă carte la culoare. Dacă nu e nici atu, se poate da orice carte. Nu se poate închide cartea de la început şi nici când a rămas o singură carte. Dacă ai închis şi n-ai realizat 66 de puncte, adversarul primeşte 3 puncte. Nu se poate face nici strigare, şi nici înlocui atuul cu 9 la prima mână. Strigările nu se iau în consideraţie fără alte cărţi câştigate. Dacă până la sfârşit nimeni nu face 66 de puncte, câştigă cel care a luat ultima carte. În cazul în care, la început, unul din jucători primeşte trei de 9, acesta poate cere refacerea jocului. Unii dublează punctajul jocului în acest caz. Eu consider că nu e necesar. Sper că lucrurile sunt mai clare acum.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.