Săptămâna trecută, imediat după minivacanța de Rusalii, mi-am dus canișul la bunici și m-am îndreptat spre Piața Presei Libere de unde urma să plec într-o vizită la Fabrica Hochland din Sovata pentru a afla cum se produce cașcavalul Hochland.

În primul rând, trebuie să recunosc că eu nu știam că acest cașcaval se produce în România. Vă dați seama că atunci când am primit invitația am aflat și eu că acesta este un produs românesc.

Drumul spre Sighișoara, unde am fost cazați, a fost ca orice drum, nimic special, dar totuși frumos pentru că știm cu toții avem o țară suficient de frumușică. Am stat de vorbă cu niște jurnaliști cu ștate vechi, care evident că nu îi plac pe bloggeri, big news!

Dar dimineața de miercuri ne-a adus vizita la Ferma de vaci Szocs (da, domnilor și domnișoarelor, vaci, nu văcuțe, vaci de 600 de kilograme, un pic mai mult de jumătate de tonă), una dintre fermele care produc lapte pentru Fabrica de Cașcaval de Sovata.

IMAG0388

Ce am reținut de la familia Szocs:
– au 45 de vaci care produc în medie 15 litri de lapte pe zi.
– toate investițiile au fost făcute de ei, nu au primit ajutor de la stat, iar Hochland i-a ajutat cu consiliere și know-how.
– vacile sunt crescute în sistem deschis, pleacă pe pășune să pască iarbă, nu sunt închise în grajduri toată ziua.
– e mult de muncă, iar în situația în care o vacă se pregătește să fete (asta fac vacile, fată!) domnul Szocs rămâne acolo, cu ea peste noapte, până apare vițelul.
– vacile sunt bălțate. Bălțate românești.

De la fermă am plecat înspre fabrica de la Sovata, fabrică veche de prin anii ’70 care a fost preluată acum 15 ani de către Hochland, am văzut efectiv linia de producție a laptelui. Începând cu laboratorul unde se fac testările, zona unde se pasteurizează laptele, unde fermentează, trecând prin procesul de tăiere și opărire, ajungând la produsul finit.
Ce am reținut din fabrică (unde nu am fost lăsați să facem fotografii, să luăm notițe și eram echipați cu niște salopete asemănătoare cu hazmat suits pe care le vedem în seriale):

– sunt aproximativ 130 – 150 de angajați în fabrică, aceasta fiind unul dintre cei mai mari angajatori din Sovata. Mulți dintre angajații fabricii lucrează în fabrică de la deschiderea acesteia. De exemplu, directorul fabricii, doamna Judith Szoboszlai lucrează în fabrică din 1975. Rețeta folosită la Sovata este aceeași din 1976. Pe lângă rețeta 100% românească, un atu important este rigoarea specific germană, care garantează o calitate superioară altor produse similare.
– nu se folosește lapte praf în cașcaval, dar se face adaos de grăsime când laptele nu este suficient de gras, sau se reduce din grăsime când este prea gras. Untul care rămâne în urma reducției de grăsime este fie trimis la fabrica din Sighișoara (brânză topită), fie folosit în adaos.
– valoarea antibioticelor din laptele folosit pentru producția de cașcaval este aproape 0, există un test negativ/pozitiv. Există niște limite legale în care laptele produs de ferme trebuie să se încadreze, nu se încadrează, este trimis către PROTAN.
– cașcavalul produs în România este după o rețetă specială, deoarece cu acest model de cașcaval sunt obișnuiți românii.
– cașcavalul Hochland este apreciat mai ales de familiile cu copii datorită gustului bun, lăptos și consistenței fine, cremoase.
– În fabrica din Sovata s-au investit pe parcursul celor 15 ani aproximativ 10 mil euro. Prin finanțări europene, Phare, dar și ale companiei Hochland.

Din tot turul fabricii, ce mi-a plăcut cel mai mult a fost camera de afumare. O încăpere cu un utilaj uriaș din inox în care se afumă cașcavalul. Pentru afumare se folosește lemn de cedru, care prin frecare produce fumul care impregnează cașcavalul în 3 ore. Pentru mine, care sunt înnebunită după afumături, în acea cameră m-aș fi mutat. Sincer. Și faptul că am putut gusta caș ușor călduț, proaspăt. Fix înainte de a intra în procesul de maturare.


Și să nu uităm! „I! Dacă mă sărută data viitoare!”

Pe urmele cașcavalului Hochland
Etichetat pe:    

4 gânduri despre „Pe urmele cașcavalului Hochland

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.