Acum că s-a terminat școala și că s-au încheiat campaniile despre bullying, a sosit momentul să îmi dau și eu cu opinia. Nu de alta, dar atunci când era în plină floare cu Alex Velea ca imagine aș fi fost un bully dacă aș fi comentat.

M-am uitat pe site-ul Clubul Prieteniei și ca fostă victimă a bullyingului, mi-am dat seama că este complet inutil.

În primul rând trebuie să stabilim o chestie. Nu sunt psiholog și nu am pregătirea necesară, dar experiența mi-a dovedit că în viață întotdeauna vom fi bullies sau victime. Sună urât și necreștinesc, dar adevărul acesta este. Toate clipurile alea sheruite cu copii care nu judecă și dau niște răspunsuri emoționante au contrapartidele lor, în care copii vor fi de o cruzime adorabilă, doar pentru că văd că pot și că funcționează.

Luați ca exemplu un copil de 5 ani, dacă va vedea că te poate controla prin răutate o va face. Eu am făcut-o la 5 ani ani când imi terorizam bunica și străbunica doar pentru că le vedeam cum răspund.

Ne naștem cu această dualitate bun/rău și de multe ori oscilăm între cele două stări.

Problema cu bullyingul, așa cum este prezentată pe siteurile antibullying e simplă, vorbești cu cineva, spui cuiva, pasezi responsabilitatea. Dar în școală sau în spatele blocului nu funcționează. Ok, spui, vine adultul, împarte dreptatea și pleacă, iar victima și agresorul rămân în continuare pe același teren. Și atunci victima va trebui fie să se ridice, să se scuture și să meargă mai departe, fie va fi învinsă. Până la urmă, este un comportament pe care îl vedem în toate activitățile noastre – cursuri de seducție, cursuri de negociere, războaie sau Grexit.

Copiii ar trebui să fie ajutați să treacă peste, să găsească puterea interioară de a se ajusta la problemă, bullyingul nu va dispărea, iar acum că avem internet se va intensifica. Și pentru asta părinții vor trebui să își pregătească copiii.

Da, ieșim adulți disfuncționali din asta, dar nimeni nu este perfect ajustat vieții.

Play Music - Asculta muzica online

Câteva cuvinte despre bullying
Etichetat pe:    

2 comentarii la „Câteva cuvinte despre bullying

 • 13 iulie 2015 la 20:54
  Legătură permanentă

  Eu nu stiu ce utilitate are un site de genul asta pentru un copil din ziua de azi. Chiar as fi curios ce reach are site-ul pe copii intre 7-13 ani.
  Altfel, luat in mare, mesajele site-ului sunt bune, doar ca sunt idealiste.
  Nu toti copiii devin bullies. Ok, poate toti copiii inteligenti au capacitatea de-a ii domina cumva pe cei din jurul lor. Unii vor trece si la violenta – pentru ca isi dau seama ca pot.
  Dar daca ar fi sa fac o presupunere, as zice ca mai degraba personalitatile puternice (sau echivalentul acestui concept la nivel de copil), posibili tipi alfa din viitor, tind sa stranga in jurul lor un grup. In functie de mediu (familie in special, poate si cartier) asta poate evolua foarte rau sau mai putin rau. Deci acolo ar fi de lucrat intens, mai degraba.
  Daca ar fi sa mai fac o presupunere, multi dintre bullies adolescenti ajung asa si ca reactie la bullying in copilaria frageda. Iar bullying in adolescenta e mult mai periculos pentru victime…
  Bullying-ul din adolescenta n-o sa-l vindece nimeni cu desene animate si site-uri care dau o paine scumpa de mancat pentru o agentie si cam atat.

  Răspunde
 • 14 iulie 2015 la 12:47
  Legătură permanentă

  Până una alta cred ca singura soluție e să răspunzi. Metoda Karate Kid, dacă vrei. Agresorul se hrănește cu frică agresatului, așa e de când lumea

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.