Îmi amintesc când au pornit LHCu’, niște amici ingineri s-au urcat pe bloc la o bere să vadă cum ne înghite „gaura neagră”. Pentru ei a fost un moment victorios, pentru restul pe 4 ianuarie pământul a stat pe loc 5 minute.

Mi-am amintit de chestia asta veche de ani, fix azi când am văzut la Mariciu această piesă:

Am ascultat suficientă muzică în viața mea ca să pot declara că Robinii ăștia nu mă încântă. E adevărat, clipul cu cățel e drăguț, dar doar pentru că e un câine. Parantezele din dreptul titlului mi-au atras atenția – CERN Campaign. Și am citit descrierea clipului:

Prima parte constă în promovarea realizărilor istorice ale CERN-ului printr-o serie de imagini cu posibile extrase din ziarele și revistele de știință, ce omagiază aceste evenimente importante din fizica secolului XX și XXI.

A doua etapă constă în publicarea unui videoclip a cărui coloană sonoră este semnată de formația Robin and The Backstabers și în care regizorul Andrei Fântână imaginează călătoria unor neantozauri în drumul lor spre coliziunea din acceleratorul de particule.

Cea de-a treia parte a campaniei va consta în afișarea personajului principal, protonul – neantozaurul din vizunea cinematografica a regizorului – în diferite situații, evenimente ce au schimbat cursul tehnologic și științific de dezvoltare al acestei țări.

Ultima parte a campaniei va consta în realizarea unui panou de onoare al fizicienilor români ce au lucrat la CERN și interviuri cu aceștia pentru ca apoi să implicăm activ publicul într-o competiție în care să ilustreze principii ale fizicii ce au loc în tipuri diferite de coliziuni. Participanții vor trimite scurte înregistrări video proprii cu exemple de coliziuni dintre diferite obiecte și materiale la care vor trebui să explice pe înțelesul tuturor forțele sau ecuațiile fizice ce stau în spatele lor. Cine va reuși cel mai bine să explice într-o notă umoristică forțele care apar în interioul coliziunilor va câștiga o vizită la CERN și va avea ocazia să discute cu fizicieni români despre activitatea lor acolo.

Ați citit? Ați citit bine? Spuneți-mi, rogu-vă, ați văzut voi ceva pe neți? Ceva imagini care omagiază realizările științei?
Bine măcar că partea a doua a luat ființă și mai avem o bucată muzicală oferită cu grație de băieții aceia. Minim unul are barbă, bănuiesc.

Voi urmări acest proiect cu maxim interes, vreau să văd mai ales impactul său național. Competiția aceea chiar ar fi mișto de văzut, dacă va auzi cineva de ea, că nu pare prea bine promovată.

Foto Higgs field and Higgs bosons via Shutterstock

Play Music - Asculta muzica online

LHC, Cern și muzica proastă
Etichetat pe:    

3 comentarii la „LHC, Cern și muzica proastă

  • 7 ianuarie 2015 la 10:43
    Legătură permanentă

    Primu` sfarsit al lumii ne-a prins pe-o plaja-n Grecia, dar nu le-a iesit… Cre` ca am si-o poza facuta cam cand trebuia sa vina gaura neagra…. Abia al doilea ne-a prins pe bloc…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.