Aseară vorbeam la o bere cu un prieten despre filmele românești. Și am ajuns la concluzia că cinematografia românească de după 89 nu a produs decât un singur film-cult. Unul singur. Și acum mă refer la Filantropica. Și chiar și acesta este redus la arealul românesc, nu a trecut granița universalității.

Până când nu avem un film-cult la nivel mondial nu vom avea o cinematografie cu care să ne mândrim. Și nici una pentru care să ne înghesuim în cinematografe. Sau să dăm 20 lei pe bilet și încă 15 pe popcorn. Pâna atunci avem Hollywoodul, care știe să facă filme.

Fiți profesioniști, ce dracu’!

Play Music - Asculta muzica online

Filme-cult românești

5 comentarii la „Filme-cult românești

 • 26 august 2015 la 20:44
  Legătură permanentă

  Filmele sunt foarte greu de categorisit. Si mai greu de ridicat la nivel de „cult”. Pe ce criterii facem asta? Box-office? Oscar? Nota pe imdb? Rotten ranking? Numarul de review-uri din blogosfera? :)

  De exemplu, fac pariu ca multa lume considera Avatar-ul o capodopera. Tehnologie noua (pentru momentul ala), incasari imense (inca e nr. 1 mondial). Ii pasa cuiva ca avea o poveste reciclata si siropoasa pana la diabet si ca actorii jucau a la „Steven Seagall in tinerete”?
  La fel, nu ne putem plange ca n-avem un blockbuster mondial, e aproape imposibil sa avem asa ceva. Nu sunt bani. Amelie, de exemplu, care a avut si ceva succes mondial (si local) si e bine-privit de critici a avut totusi un buget de 10 milioane de $ – in 2001.

  La nivel local cred ca ne putem bucura pur si simplu cu faptul ca se mai fac (si) filme bune, ca lumea merge sa le vada la cinematograf = plateste pentru a le vedea, ca unele mai genereaza si ceva discutii ulterior si ca, din cand in cand, mai ajung si pe la vreun festival european.
  Ca n-o sa facem noi un Das Leben der Anderen sau un La vita e bella prea curand e irelevant. Orice film romanesc care scoate cateva zeci de mii de romani la cinematograf si/sau apoi este vazut sau revazut cu placere pe dvd/la tv si despre care se mai vorbeste peste cativa ani este probabil un film bun, ca sa vezi – romanesc.

  Răspunde
 • 26 august 2015 la 22:00
  Legătură permanentă

  A cult film, also commonly referred to as a cult classic, is a film that has acquired a cult following. Cult films are known for their dedicated, passionate fanbase, an elaborate subculture that engage in repeated viewings, quoting dialogue, and audience participation.

  Din acest punct de vedere, în afară de Filantropica, nu avem. În schimb vreți exemple din afară? Pulp fiction, the Big Lebowsky – dudeism și multe altele.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.