Uneori nu pricep de ce companiile cred că au nevoie de aplicații mobile. Sigur, unele aplicații pot fi mișto și utile utilizatorilor, dar per ansamblu majoritatea aplicațiilor dezvoltate de companii sunt perfect inutile.
Azi avem exemplul Kiss Danone. O aplicație care are un sigur scop – să îți arate că iaurtul pe care l-ai luat din raft este chiar iaurtul pe care l-ai luat din raft.
Felicitări pentru schimbarea ambalajului. Dar tot nu înțeleg de ce ai investi intr-o aplicație care a fost descărcată de 500+ ori în Play.
A, pentru că e un concurs? Păi concursul acela poate fi organizat și altfel, nu? Nu, mai bine să creăm o aplicație inutilă, care să nu fie descărcată și care să nu aducă nimic util în Play.
Play Music - Asculta muzica online
Dar iaurtul, cum e?
Cel de 0%? Extrem de dulce, 15 g de zahăr la 125 g de iaurt.
Imagineaza-ti scenele urmatoare:
– marketing manager la Danone: „vreau sa schimb ceva, dar nu reteta iaurtului nostru cu gust de faina. Stiu, schimb eticheta. Nuu, asta facem anual. Anul asta schimbam si ambalajul. Dar ca sa cream interes, adaugam si o campanie.” Zis, facut, platit.
– MM la Danone, dupa mareata idee precedenta „Hmm, cum sa fac o campanie care sa rezoneze cu publicul tanar din ziua de azi si sa par destept? Hai sa merg la agentie.”
– agentia „Cum sa facem sa ii luam astuia banii si sa ii dam o idee de campanie pe care sa n-o refuze? Hai sa-i dam 3 idei: ceva pe on-line (bloguri?), ceva pe facebook si un app – oricum ar fi, castigam ceva”
– MM Danone: „Pfff, iar veniti cu prostii din astea invechite pe facebook si bloguri? Oricum nu ne place nimeni pe facebook. Vreau ceva mai actual, mai la moda. App sa fie”.
Hop si app-ul. Toata lumea e fericita.
La final, app-ul e downloadat de toata agentia creatoare, prietenii lor si de jumatate din angajatii Danone.
Plus 2-3 rataciti care chiar vor un fitbit, ca sa aiba ceva nou de vorbit (pentru ca stie toata lumea ca fitbit-urile sunt utile doar pentru a vorbi despre ele, nu pentru a face sport mai mult – cel putin nu dupa mai mult de cateva luni).
Gata si campania „de succes” – de care vor auzi mai multi oameni din lumea publicitatii decat clienti „interesati”.
Imi cer scuze ca intervin.
Avem 2 echipe distincte implicate in proiect – packaging si comunicare. O companie ca Danone in felul asta e organizata si directorul de marketing e prea putin implicat la nivel de detaliu (facem app sau facem site sau facem outdoor). Nu exagerez daca spun ca in marketing la Danone sunt oameni cat intr-o agentie de digital din Ro.
Decizia de schimbare ambalaj produs e masiva si evident ca se ia in Franta. Cei din packaging Ro primesc detalii si implementeaza fara prea multe discutii…
Apoi vin cei de la comunicare ce au ca task „comunicarea faptului ca produsul isi schimba ambalajul”. Ceea ce au si facut, nu? Cel putin eu asa am aflat. Ca nu ma intereseaza ca au alt ambalaj, asta e partea a doua.
Mare atentie! Iaurtul Danone poate contine urme de lapte :-P
Nici „Cui ai oferi ultima bucatica de Milka?” sau „Esti extraordinara”, campania Activia, nu sunt prea grozave. Sunt asa, sa fie acolo, neaparat cu „content” si „inspirationale”.
Content, content, dar să vina cu ceva pentru utilizator. O atenție acolo, un chelășoz. Gigi mâncă-ți iaurtu’ că faci buba la burtic. Gigic, conform calculatorului de calorii pe care noi ți-l oferim că suntem culi, azi ai mâncat 10000 calorii. Diseară ai voie doar un iaurt danone dietetic.