Mă amuză la culme cum oamenii iau de bun ceea ce citesc sau văd pe la televizor și nu stau s-o treacă nitel prin propriul filtru. Acum, o fi posibil să se întâmple asta din cauză că nu am fost educați să avem o gândire critică și nici să stăm să ne punem întrebări, o școală întreagă de 12 + 4 ani ne-a învățat să repetăm ceea ce ne spun profesorii fără a ne întreba „da’ de ce?”

Luați această teamă de a gândi și alăturați-i o lipsă de educație alimentară și veți da peste sintagma dacă e organic/bio pot mânca oricât fără a-mi părea rău. Bunul Dumnezeu, Google și pisica mi-s martori de câte ori am țipat prin casă „mai dă-o plua me!” citind pe vreun blog sau pe facebook precupețe care confundă noțiunile cu nonșalanța unei tanchete.

Că au senzația că dacă orezul este ecologic, iar grăul din care e făcută pâinea așijderea, d-apăi atunci pot sparge norma la hectar și pot mânca făra oprire că nu îngrașă fată, e organic!. Vă jur, am citit-o, am auzit-o, mi-a rămas întipărită în memorie.

Și nu e un lucru rău să încerci să mănânci ecologic, deși poți mânca și produse neecologice, dacă nu exagerezi, că mai poți pica în păcatul unui salam cu E-uri dacă o faci din când în când și mai poți mânca și o înghețată care nu e bio, cu condiția să menții un echilibru și să nu crezi că tot ce zboară sau înoată se mănâncă. Dar problema e că uităm cu desăvârșire de echilibrul ăsta și dăm în extreme, de aud oameni că au renunțat la zahăr sau la pâine sau mai nou la gluten că am ajuns și noi în pas cu America și avem intoleranță la gluten sau lactate. Acum, că există persoane care chiar suferă de asemenea boli? Sunt sigură că sunt câțiva și aceia trebuie să se îngrijească. Dar mai știu că trebuie să fie diagnosticați înainte, nu autodiagnosticați și nu de pe Google.

shutterstock_267120920

Să nu credeți că m-am încurcat în termeni și am aruncat cu „ecologic”, „bio” sau „organic” în text fară să știu, pe când ei reprezintă în mare cam același lucru, adică vorba MADR ,,Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.. Și e mișto Ministerul ăsta că stă și explica frumos la toată lumea ce și cum. Că așa veți afla că ecologicul ăsta înseamnă multe lucruri și că e posibil ca roșiile pe care le iei de la Tanti Marghioala să nu fie chiar bio-bio. Iar de aveți dileme asupra unui producător sau distribuitor puteți să îi verificați aici pe toți, o să fie un pic obositor, dar ce nu facem noi pentru sănătatea noastră și oportunitatea de a zice un „Vai fată, dar eu mănânc doar bio!”

Sursa foto – Shutterstock

Eco, bio, organic îs noua modă la românce

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *