În 2007 am început să am atacuri de panică, poveste care a durat până prin 2009. Nu am fost la psiholog si nu m-am tratat cu pastile, deși am primit și Xanax și Ansilan. Am preferat să trec peste de una singură și am reușit. În 2012 după moartea unei persoane foarte dragi am inceput să am palpitatii în fiecare noapte în timpul somnului și m-am decis că trebuie să îmi verific inima, mai ales că provin dintr-o familie în care toți bunicii au fost cardiaci.

Așa am ajuns la Cardioclinic, unde spre norocul meu chiar Dr Alexandra Vasile m-a consultat și m-a asigurat că inima mea era ok, doar stressul o făcea să o ia razna. Niște Calmogen și odihnă și cu timpul au trecut palpitațiile. Dar, recunosc că inițial mă speriasem.

În acest moment prevenția a devenit extrem de importantă, mai ales că tehnologia a evoluat atât de mult încât cu o ecografie și câteva analize se poate verifica dacă totul este ok.

De aceea, cei de la Cardioclinic au creat un pachet special de calculare a riscului cardiovascular.

CardioCheck oferă o evaluare a factorilor de risc cardiovasculari, calcularea scorului de risc global ESC – HeartScore elaborat de European Society of Cardiology (stabilește riscul de deces prin boala cardiovasculară în următorii 10 ani), riscul relativ (adică comparativ cu o persoană de aceeași vârstă care nu suferă de risc cardiovascular), vârsta vaselor sangvine și un plan de acțiuni pentru reducerea riscului cardiovascula, explică d-na dr. Alexandra Ioana Vasile.

Și câteva statistici ca să vedem de ce este bună prevenția.

  – 60% dintre decesele înregistrate în România au fost cauzate de boli cardiovasculare
  – Speranța de viață în România este una dintre cele mai reduse din Europa
  – Incidența infarctelor în rândul tinerilor a crescut. Avem infarct la 40 de ani, dar și cazuri la 20-30 de ani. Principalii factori de risc pentru infarctul la tineri sunt fumatul și stresul. La aceștia se adaugă dieta, stilul de viață dezordonat, sedentarismul și consumul de droguri.
  – Hipertensiunea la copii a devenit o problemă – unul din 10-15 copii are valori tensionale peste cele recomandate. Aceasta este influențată de factori de risc precum supraponderabilitatea, urmarea unei diete sărăcioase sau lipsa unui program zilnic de exerciţii fizice. Pe lângă acești factori, există o serie de boli congenitale responsabile de hipertensiunea la copii; astfel, toți copii hipertensivi trebuie investigați și urmăriți de un medic cardiolog.

Dacă ați citit tot acest articol, acum pot spune că am de oferit un voucher de Cardiocheck la CardioClinic – laborator privat de ecocardiografie din România acreditat de Societatea Europeană de Cardiologie – Asociația Europeană de Imagistică Cardiacă. Tot e trebuie să faceți este să povestiți într-un comentariu pâna pe 25 iunie, de ce credeți că aveți nevoie de CardioCheck. Pe data de 26 iunie voi trage la sorți câștigătorul voucherului.

Și nu uitați, prevenția e cea mai bună formă de tratament!

Câștigătoarea concursului este Lavinia

Această prezentare necesită JavaScript.

Play Music - Asculta muzica online

Prevenția e cel mai bun tratament
Etichetat pe:    

3 comentarii la „Prevenția e cel mai bun tratament

 • 19 iunie 2015 la 16:21
  Legătură permanentă

  Am dat de articolul tau intr-un moment in care chiar ma gandeam ca as avea nevoie de un control. Am o serie de obiceiuri proaste, respectiv: nu merg prea des la medic, mananc nu tocmai sanatos si nu chiar la cele mai indicate ore pentru aceasta activitate, stau cam 12 ore pe zi la birou si uneori imi dau seama ca a trcut mai bine de o ora de cand m-am asezat in pat si eu inca ma gandesc la moartea caprioarei. Si atunci cand se intampla ca inima sa mi-o ia inainte sau sa mai am cate un junghi intercostal, imi aduc aminte de incidenta de boli cardiace de la mine din familie si cum bunicul meu a murit de infarct. Si atunci ma gandesc ca da, poate ar trebui sa merg la un control…

  Răspunde
 • 21 iunie 2015 la 11:07
  Legătură permanentă

  Ultimii ani petrecuti alături de părinții mei m-au învățat cât de importantă este prevenția. Tata a suferit un preinfarct, mama un accident vascular, știu cât de multe regrete se pot acumula și cât de mult indistăm pe ideea cum ca ar fi fost minunat dacă s-ar fi mers la timp la un control. Am învățat teoria și totuși nu am mers la niciun control de acest fel până acum. Am stat mereu după un telefon cu care să fac o programare. Sper că sunt bine și merg înainte.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.