Eu sunt născută și crescută în oraș, nu am avut rude la țară și nu mi-am petrecut vacanțele la bunici pentru că bunicii mei erau bucureșteni. Nu am poveștile copilăriei acelea cu salata făcută cu roșii din grădină. Am povești cu salata cu roșii luate din piață și mai nou din supermarket.

În general, întâlnirile mele cu natura au fost scurte și rare, așa cum se cuvine unei bucurestence și întotdeauna mă bucur când pot ajunge pe undeva pe la țară să văd cu ochii mei un vrej de roșii sau un tărn plin de ceapă.

Azi am avut ocazia să le văd in Bolintin Vale, la jumătate de oră distanță de Bucuresti, în Grădina Inteligentă, un loc unde roșiile sunt mari cât doi pumni și dulci precum zahărul. Și asta doar cu îngrășăminte naturale, fără adaosuri.

Am vizitat grădina de 4500 mp, aproape independentă din punct de vedere energetic datorită panourilor fotovoltaice și a unei eoliene, am fotografiat roșiile, ardeii iuți și m văzut cum arată goji pe viu, nu doar în pungi vidate. Am mâncat goji proaspat, am văzut cum arată floarea lui și am făcut-o și pe aia, mi-am rupt o roșie de pe vrej și am mâncat-o nespălată!

Goji proaspăt direct de pe ramură.
Goji proaspăt direct de pe ramură.

„Dispunerea terenului oferă maximum de expunere solară, fiind orientat către sud. După ce l-am curățat de buruieni, am adus îngrășăminte naturale de origine animală, am macerat timp de 2 ani pământul pentru îngrășare si omogenizare, l-am arat si săpat, a precizat prof. Ancu Dincă. În Grădină nu am făcut rotația culturilor. Toate plantele se mușuroiesc toamna târziu (unde este cazul). Și avem trei mâţe adulte care au «grijă» de şoareci. Anul acesta ne-am îndeletnicit cu cultivarea de roșii, ceapă, usturoi, ardei gras, ardei iute, castraveți, vinete, varză. Iar din iarnă, am instalat un solar de 200 mp pentru a prelungi recolta anuală până spre sfârșitul toamnei. Pe lângă acestea avem căpșunile, zmeura, murele, goji si cătina. O bună parte a recoltei ajunge pe mesele clienților fideli, iar restul se transformă în conserve pentru iarnă. Iar din 2013 avem certificat/atestat de producător”.

După plimbarea prin grădină ne-am așezat la o masă plină de bunătăți, legume proaspete și brânză de capră de la Elcomex. Am încercat telemeaua din lapte de capră, cașcavalul, brânza în pastă tare, unicat în Europa și bulgărăsi de brânzică, toate de la Elcomez pe care i-am cunoscut de curând și de care m-am îndragostit. Recomand călduros să căutați produsele LactIQ în hipermarketuri, nu veți rămâne dezamăgiți, mai ales brânza în pastă tare va fi o surpriză pentru voi! Dar și roșii cherry umplute cu ouă de prepeliță, cu salată de vinete, o salată de vinete cu usturoi incredibilă cu maioneza din ouă de prepeliță și roșii cherry umplute cu brânzică de capră.

Desertul a fost o noutate pentru mine – clătite cu dulceață de roșii românești, ceva ce nu am încercat până acum.

Roșiile din Grădina Inteligentă, dar și castraveții, vinetele sau ceapa pot fi cumpărate din strada Poarta Luncii, Nr 148 Bolintin Vale, sau pot fi comandate la numărul de telefon 0745202019 și ridicate din Str. Mănăstirea Putna, Nr 17, sect 1. București

În vizită la Grădina Inteligentă
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *