Citeam articolul lui Tudor și mi-am reamintit de problema asta a noastră, viziunea generală asupra lumii cum că doar la noi se întâmplă unele lucruri. Doar la noi bărbații își bat femeile, doar la noi se fură biciclete, doar la noi se plagiază.

Dar nu e așa. Peste tot se întâmplă chestii d-astea pentru că peste tot există violență, peste tot există hoți și peste tot există oameni care vor să scape de o lucrare cu un copy-paste.

Chiar zilele trecute mi-am dat seama că plagiatul există peste tot, când la un curs de pe Coursera, după ce mi-am depus tema, am început să corectez temele colegilor, pentru că așa e sistemul de notare „peer-review”. Și cum citeam eu temele colegilor și mă gândeam ce proastă sunt că nu m-am gândit la asta și uite, o să pic cursul pentru că iată! sunt imbecilă, am dat peste o temă stufoasă cu poze și culori ușor pe lângă subiectul propus.

Totuși suna foarte bine închegată și când am nimerit și peste o poză am făcut ceea ce ar face orice român care știe că se fură de pe internet, am căutat fotografia și am găsit textul copiat cu ctrl c + ctrl v dintr-un raport anual al British Airways.

Recunosc că prima dată când m-am gândit „băi, ăsta a copiat” mi-am dat una peste frunte că așa sunt eu, circumspectă și îi privesc pe toți ca posibili furăcioși, plus că suntem pe un site unde lumea vrea să învețe, de ce ți-ai fura căciula singur? Că doar vrei să înveți nu să treci cursul cu 5 și să-i zici profului „sărumâna, boiere!”. Dar uite că un băiat dintr-o altă țară, ceva scandinav după nume a preferat să caute pe google ceva asemănător și să îl copieze decât să stea o oră să pună cap la cap trei idei personale.

Și asta e meteahna noastră, a românilor să ne gândim că doar noi facem măgării, restul lumii fiind precum o apă cristalină. Doar noi ne batem logodnicele cu o șaorma, doar noi avem plagiatori, ca de aia există siteuri precum Plagiarisma și doar noi avem politicieni corupți. Aș fi zis că suferim de un reverse ethnocentrism, unde cultura noastră e întotdeauna mai proastă decât a altora. Și nu e chiar așa. Suntem doar oameni, adică avem defecte.

Play Music - Asculta muzica online

Meteahna „doar la noi”
Etichetat pe:

6 comentarii la „Meteahna „doar la noi”

 • 6 ianuarie 2016 la 15:38
  Legătură permanentă

  Connie, vezi că nu am zis DOAR ÎN ROMÂNIA. Am spus că „în România”. Lipsa acelui DAR este destul de importantă, zic…

  Dacă te vei uita în jur vei vedea că violența împotriva femeilor se practică pe scară largă la nivelul Orientului, a Africii ba chiar și a Americii de Nord. Tu mi-ai dat exemplul unor staruri americane ce și-au troznit femeile.

  Dacă ne uităm la America de Nord, în afară de cele două coaste (plus poate câteva orașe în N și S) vorbim de o lume a treia, de incultură crasă, de primitivism (rednecks). O spun americanii, nu eu…

  În fine, esența articolului meu era ce se poate face LA NOI nu la alții. La noi, care ne pretindem civilizați.

  Răspunde
 • 7 ianuarie 2016 la 07:16
  Legătură permanentă

  „Sunt de acord cu întreg articolul mai puțin când zici că e meteahna poporului nostru[..]” – te-am citat de pe pagina lui Tudor, da doar asa, de chestie. Plus ca nu vreau sa accept ca românii sunt cap de afis la ceva naspa :D

  Răspunde
 • 16 ianuarie 2016 la 22:50
  Legătură permanentă

  Ai dreptate cand zici ca nu doar la noi se intampla chestii de genul. Problema e ca multi oameni au impresia daca se practica si la altii este ok sa se practice si la noi adica un fel de „mami, dar si colegul a luat 4, asa ca e ok ca si eu sa iau 4”. Noi, ca natie, ar trebui sa incercam sa facem ceea ce este bine si corect, indiferent de ce fac altii.

  Răspunde
  • 19 ianuarie 2016 la 23:29
   Legătură permanentă

   De-acord cu Dana – ok, nu doar la noi se întâmplă, dar … asta nu înseamnă că e și legitim. Mai degrabă aici să ne punem problema – ce facem – că trăind cu iluzia că doar la noi se întâmplă nu știu cât de util e, nu? :)

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.