După ce săptămâna trecută am scris de ce eu beau apă de la chiuvetă, am rămas cu niște întrebări, mai mult puse de cei care au comentat pe blog sau pe Facebook. Așa că marți am fost la sediul Apa Nova pentru a afla mai multe despre apa pe care o bem în București.

La întâlnirea de marți am avut ocazia să discut cu Mihai Huțu – Șef Serviciu control Calitatea Apei Potabile, care mi-a explicat un pic ce înseamnă un buletin de analiză al apei și ce concluzii putem trage citindu-l. Pentru că nu sunt expertă, ci o simplă cetățeană, discursul domnului a fost pe înțelesul meu și bănuiesc eu și al cititorilor acestui blog.

În paralel cu întâlnirea cu cei de la Apa Nova, am discutat cu un prieten foarte bun, angajat al unei companii care furnizează și aprovizionează cu apă de izvor, apă îmbuteliată. Această companie are la rândul său laborator propriu de analize și voi publica în acest articol un buletin din anul 2015. Pentru a-l putea proteja pe prietenul meu, fotografia a fost cropată, pentru a șterge numele companiei și al persoanelor care au realizat analizele. De asemenea, acest buletin are numele beneficiarului șters pentru a păstra anonimitatea colegului meu, dar și a beneficiarului. Importantă este denumirea produsului: Apa rețea.

Pentru a explica mai bine, prietenul meu după ce și-a analizat apa de la robinet, folosind serviciile companiei la care lucrează, a renunțat la utilizarea apei îmbuteliată și folosește cu încredere robinetul.
Iată buletinul din Aprilie 2015.

buletin_02.04

Din păcate, nu știu zona unde a fost făcută analiza, dar dacă vă uitați pe siteul Apa Nova veți găsi analize lunare începând cu 2012 pentru unele zone din București. Cum puteți remarca, toate rezultatele se află în parametri.

Ce trebuie să știm despre apa din București?

– alimentarea cu apă în București se face din râurile Dâmboviță și Argeș
– proprietățile apei fluctuează de la oră la oră, pentru că apa este „un organism viu” așa cum spunea Domnul Huțu. Dar proprietătile apei sunt menținute in niște limite pe care legea le impune. Vorbesc aici de Legea calității apei potabile nr. 458/ 2002 și Hotărârea nr. 342 din 04.06.2013.
– calitatea apei care ne curge la robinet este influențată și de rețeaua prin care trece.
– o apă este dură de la 25 grade germane în sus. Există și ape cu duritate de 50 de grade germane.
– apa este controlată și de Apa Nova și de către Directia de Sănătate Publică a Municipiului București
– cele mai importante valori de pe un buletin de analiză al apei sunt cele legate de microbiologie. Până acum în București nu a fost declanșată o epidemie de apă.

De ce miroase apa a clor?

Cel mai bun dezinfectant pentru apă se dovedește a fi clorul. În momentul în care apa pornește din stația de tratare, are un conținut mai ridicat de clor, conținut care scade pe rețea până ajunge în casă.

De ce este apa maro?

În momentul în are există o avarie sau lucrare programată, oricât de buni și pricepuți ar fi angajații care lucrează, există posibilitatea sa apară impurități pe conductă.

Care e faza cu nitriții și nitrați?

Nitrații sunt săruri ale acidului azotic, azotul așa cum am învătat la școală este un element chimic si tot cum am învațat la școală i se mai spune și Nitrogen. Atmosfera pământului este compusă în proporție de 78% din azot molecular diatomic (N2), diatomic adică doi atomi de nitrogen dansează la nesfârșit. Nitrații apar în urma unor procese chimice în mod natural, dar odată cu progresul tehnic și cu industralizarea agriculturii aceștia au început să fie produse secundare a activităților oamenilor.

Există niște limite în care conținutul de nitrați și nitriți trebuie să se încadreze. Pe buletinele de analize veți vedea care sunt limitele și dacă se încadrează. Nu există idealul 0 pentru că fizic vorbind nu are cum să fie. Dar există un 0.000 și ceva.

Ce fac dacă apa de la robinet are gust/culoare/miros ciudate?

Reclamație la Apa Nova. Puteți suna la 021 207 77 77 sau *7777, este un serviciu non-stop. Ei verifică dacă a fost o avarie sau o lucrare pe rețea. În cazul în care nu a fost, vin acasă, iau o probă de la tine și de la încă niște vecini și apoi primești rezultatele. Dacă problema ține de ei, o remediază. Dacă ține de tine… Ei bine, va trebui ca blocul tău să înlocuiască țevile. E scump, știu.

Dacă nu aveți încredere în rezultatele oferite de laboratorul Apa Nova, evident că vă puteți îndrepta spre alte laboratoare. Uitați aici o listă.

De unde se iau probele de apă în București?

Bucureștiul a fost caroiat în 49 de zone, în funcție de densitatea populației sau de volumul de apă deservită în acele zone. Probele se ridică de la cișmele publice. Pe site apare un singur buletin pe lună, dar de fapt sunt prelevate 8 analize lunare pe fiecare punct.

Poate că apa porneste OK de la stație, dar pe parcurs apar problemele

Problemele care pot apărea sunt legate de avarii sau lucrări pe conductă. Vezi un pic mai sus.

Am nevoie de filtru în casă?

Pentru apa din București nu ai nevoie de filtru de apă, dar dacă insiști, îți poți lua.

Alte informații interesante

– când apa este oprită în unele blocuri pentru mai mult timp, Apa Nova duce cisterne de apă, pentru a putea alimenta în continuare acei clienți. De asemenea, și atunci când este oprită apa în școli, spitale, etc

– Stația Glina poate fi vizitată dacă dați un telefon la *7777 sau dacă trimiteți un mail la relații.clienți@apanovabucurești.ro . Eu cred că în primăvară voi face asta.

– în timpul Săptămânii Altfel se organizează vizite pentru elevi la Stația Glina.

– pe siteul Apa Nova există și Pagina Copiilor, unde puteți găsi o anchetă, puzzleuri și jocuri care explică cum este tratată apa.

Later edit: Marius Matache a explicat cum e treaba cu clorinarea din punctul de vedere al chimistului.

Play Music - Asculta muzica online

De ce poți bea apă de la robinet în București
Etichetat pe:    

10 comentarii la „De ce poți bea apă de la robinet în București

 • 15 ianuarie 2016 la 20:58
  Legătură permanentă

  Ai greșit categoria. În loc de „ce gândesc” ar trebui să fie „advertorial penibil”.

  Răspunde
 • 16 ianuarie 2016 la 00:38
  Legătură permanentă

  Cam nasol daca din statia de epurare ajunge apa la robinet desi apa extrasa din damvovita sau arges nu e departe probabil… Statia de tratare a apei potabile si statia de epurare a apelor menajere sunt total diferite, nu cred totusi ca ai vrea sa bei apa epurata…cel mult tratata poate.

  Răspunde
 • 16 ianuarie 2016 la 23:33
  Legătură permanentă

  apa calda este lafel de potabila ca cea rece ? Asta ar fi o intrebare pentru Apanova si chiar cei care cititi asta :)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.