Am să scriu chestia asta aici cu h1 să înțeleagă toată hipsterimea.

„Agricultură ecologică”, termen protejat şi atribuit de U.E României pentru definirea acestui sistem de agricultură este similar cu termenii ,,agricultură organică” sau ,,agricultură biologică” utilizaţi în alte state membre.

Sursa Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Acum că am stabilit că eco, bio și organic sunt unul și același lucru. Să mai pricepem un lucru important. Voi folosi h2 de data asta.

Dacă îți cumperi roșii de la o bătrânică pe care o știi tu, nu sunt eco, bio sau organice. Cel mult poți spune că sunt tradiționale. Eco, bio sau organic presupun niște testări.

Ca să fiu perfect sinceră cu voi, într-o țară unde poți lua permisul cu o șpagă, bacul cu o șpagă și licența cu o șpagă continuă de 3 ani, nu aș avea prea mare încredere în certificările în agricultură ecologică.

Încă două-trei idei:

   – există „țărani” care pun pumnu’ de azot la rădăcina roșiei să crească mare
   – cunosc nu unul, nu două, ci trei exemple de „întreprinzători” care cresc curcani sau păsări de curte cu concentrate și antibiotice. Prețul e de vreo 20 lei kg la pui și vreo 30 la curcan. Poftă bună, eco, bio și organic.
   – pentru că am fost blondă am făcut școală de agricultură, pe vremea când la facultate mai și învățai și îmi amintesc de Profesorul Oancea care ne-a explicat simplist că de prin 2020 putem pune problema de agricultură organică în România. Acum aveți șanse să găsiți agricultură ecologică pe pășunile alpine.
   – nu fiți imbecili și nu mai cumpărați de pe marginea drumului. Vă dați cu curul de pământ că în supermarket merele sunt cerate, dar voi cumpărați frăguțe care au stat în soare și gaze de eșapament o zi întreagă?
  Play Music - Asculta muzica online

  Să ne pricepem termenii. Eco, bio și organic

12 comentarii la „Să ne pricepem termenii. Eco, bio și organic

 • 14 iulie 2016 la 13:09
  Legătură permanentă

  Well, ca băiat crescut la țară, în ultimii ani nu am mai văzut ca lângă lădița de cartofi „de sămânță” din grădina mamei să lipsească găleata cu azot. Cât despre concentrate pentru pui… Să-ți fac poză la sacii pe care îi are în magazie?

  Răspunde
  • 14 iulie 2016 la 14:49
   Legătură permanentă

   Oarecum îi poți înțelege pe oameni. Când lor le mor puii prin ogradă de cine știe ce boală și roșiile le cresc mici și pricăjite după ce s-au spetit udându-le și copilindu-le, parcă înțelegi de ce le pun drăcii să crească mari.

   Răspunde
 • 14 iulie 2016 la 14:57
  Legătură permanentă

  Daca tot ai inceput discutia, hai sa ne pricepem termenii:
  1. ce inseamna de fapt „concentrate”, dincolo de ideile preconcepute pe care le are omul de pe strada.
  2. ce anume este chestia aia pe care o dau „gospodarii” gainilor, pe care oamenii de pe strada o numesc „concentrat”.

  Răspunde
  • 14 iulie 2016 la 15:26
   Legătură permanentă

   Concentratele pentru păsări sunt în general amestecuri de cereale, vitamine (premixuri), calciu etc. Între noi fie vorba, nu e nimic rău în ele. Dar știi, lumea fuge de agricultura intensivă uitând cu desăvârșire că ne-a scos din foame.

   Răspunde
  • 14 iulie 2016 la 15:50
   Legătură permanentă

   1. Asa cum ai vorbit despre ele in articol, ai intarit ideea preconceputa cum ca concentratele ar fi ceva rau in sinea lor, sau ca animalele crescute cu concentrate ar fi mai rele sau mai nesanatoase. Ai intarit-o si pe cea care spune ca o pasare crescuta cu nutret combinat nu are cum sa fie bio/eco/organica.
   E adevarat, exista concentrate si concentrate, fiecare producator are reteta proprie, unele contin ingrediente de calitate, altele mai putin. Insa nu ai cum sa generalizezi.
   2. Definitia pe care ai dat-o nu este pentru concentrate, ci pentru „NUTRET COMBINAT”. Concentratele sunt un „nutret combinat” din care lipsesc cerealele, deci vitamine, proteine, minerale, alte chestii pe care animalele nu le pot primi din cereale. Sunt un fel de „supliment alimentar”, cei care le folosesc le adauga pe langa cerealele proprii.

   Răspunde
   • 14 iulie 2016 la 16:25
    Legătură permanentă

    Ba, I beg to differ. Îți dau niște rețete dacă vrei. Si uite, fac o modificare în articol.

    Răspunde
  • 14 iulie 2016 la 16:43
   Legătură permanentă

   In ultimul comentariu am abordat 2 probleme: cea cu generalizarea, si cea cu diferenta intre „nutret/furaj” si „concentrat”, in care am mentionat ca „concentratul” este suplimentul nutritiv pe care il dai gainilor pe langa cereale. Cu care dintre argumente nu esti de acord?
   Daca ai informatii (retete) care sa imi demonstreze ca incurc lucrurile, te rog sa mi le spui, ca sa imi actualizez/corectez cunostintele :)

   Răspunde
   • 14 iulie 2016 la 16:47
    Legătură permanentă

    Nu cumva tu faci o confuzie cu premixurile? Concentratul conține și porumb, grâu, diferite tipuri de șrot. Alături de calciu (carbonat) și ce mai adaugă fiecare producător, făinuri proteice, fosfat, etc.

    Răspunde
   • 15 iulie 2016 la 07:59
    Legătură permanentă

    Eu trebuie să îmi caut cărțile de agricultură. Dar în weekend primeşti nişte poze pe mail.

    Răspunde
 • 14 iulie 2016 la 21:58
  Legătură permanentă

  Esti praf cu articolul…….si atat..din greseala am intrat aici …dar e prima si ultima oara……prefer tarani de pe marginea drumului decat ofertele de la auchan,lidl..e.t.c….nu scriu mai mult…ca nu se merita(nu meriti)….

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.